Ugrás a tartalomra

Mit rejt a Cziffra-dosszié?

2024. március 11. hétfő
Kiállítás a kerületi zongoraművészről és állambiztonsági megfigyeléséről
Mit rejt a Cziffra-dosszié?

A nagytétényi Cziffra György feleségével és fiával 1950-ben illegálisan szerette volna elhagyni hazáját, de elfogták őket, és börtönbüntetés, majd kényszermunka lett belőle. A világhírű zongoraművész ekkor került először az állambiztonság látókörébe, a róla készült dossziék pedig február közepétől a mi látókörünkbe… Ritka, eddig soha nem látott relikviák teszik érdekfeszítővé a nemrég megnyílt tárlatot.

A Cziffra Fesztivál és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának közös programjaként valósult meg a Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság című időszaki, hiánypótló kiállítás a levéltár épületében. A tárlat bemutatja a művész életének egyes rejtett, eddig nem ismert mozzanatait, összefüggéseit, egyben megvilágítja a mai ember számára az állambiztonság működését, feltárul egy korszak, amely számunkra már történelem, Cziffra György számára viszont sorsát meghatározó valóság volt az 50-es években. A kiállítás speciális nézőpontból kiindulva számos, eddig nem publikált dokumentumon és forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra életének és művészetének egy-egy időszakát (a nagytétényi házáról is van fotó), valamint személye által részben az állambiztonság működését is. A tárlat három kronológiai egységét (1945–1950, 1950–1956, és 1956-tól haláláig), a korszakokon átívelő térképeket és az izgalmas, ugyanakkor kevésbé közismert forrásokat nyomon követve a látogató maga fedezheti fel, hogy a kommunista diktatúra határai között és az emigrációt követően hol élt, alkotott, és életének mely eseményeit kísérte figyelemmel a magyar állambiztonság. Olyan dokumentumokat, fotókat, jelentéseket, leveleket láthatunk, amiket még soha, sehol nem lehetett, az érintőképernyő segítségével pedig meghallgathatjuk többek között a gyerek Cziffra egyik zongorajátékát vagy a fiával Franciaországban adott egyik közös Bartók-hangversenyét. A terem közepén helyeztek el egy értékes relikviákkal teli íróasztalt, amelynél mindig szívesen elüldögélt, megpihent a mester.

A kiállítást neves művészek, a korszakot jól ismerő történészek részvételével megrendezendő beszélgetések, előadások teszik még színesebbé, változatosabbá a nyitva tartása alatt. Az érdekes tárlat díjtalanul szeptember 14-ig látogatható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kiállítóterében (VI. kerület, Eötvös utca 7.).

Temesi László